Glutenfri gulerodsboller med hytteost
Noget af det jeg savnede allermest i den første tid efter jeg fik konstateret cøliaki, var at få lækre hjemmebagte boller. Derfor har jeg bagt og afprøvet mange forskellige opskrifter på boller sidenhen – nogle blev helt okay, andre mindre gode og så var der også nogle der har været et fuldstændigt flop. Men jo mere jeg har prøvet mig frem, jo bedre er de blevet.
I dag har jeg flere opskrifter på boller som er rigtig lækre, som jeg skifter imellem at bage – nogle af dem kan du finde her.
Denne opskrift på glutenfri gulerodsboller med hytteost, er den nyeste på stammen. Det er den næste opskrift jeg har udviklet til den færøske supermarkedkæde Á, som nu ligger sammen med den første opskrift (Havregrynskager med flødeostcreme) på Á‘s hjemmeside, som man kan se her.
Disse glutenfri gulerodsboller har en lækker skorpe og er lækre og bløde indeni. De går perfekt sammen med en kop varm kakao enhver dag i sådan en kold januarmåned – om det så er til morgenmaden eller til mellemmåltiden. Hytteosten og gulerødderne gør at bollerne er ekstra saftige.
Som ved det meste glutenfri bagværk, så gælder det også for disse boller, at det er bedst at fryse dem ned, hvis man ikke spiser det den første eller anden dag. Det synes jeg ikke er noget problem, fordi så er det bare som at få nybagte boller hver gang.
Glutenfri gulerodsboller med hytteost
Ingredienser:
Ca. 16 – 18 bollar
- 3 dl lunkent vand
- 1 tsk tørgær
- 1 spsk fiber husk
- 1 spsk solsikkeolie
- 1 spsk lys sirop
- 400 g glutenfrit mel
- 100 g havremel
- 100 g majsmel
- 200 g kartoffelmel
- 1 tsk. salt
- 150 g fint revne gulerødder
- 150 g hytteost
Fremgangsmåde:
- Bland lunket vand med olie, sirup og fiberhusk og rør godt.
- Lad det stå til det er blevet til gele, ca. 5-10 min.
- Bland de revne gulerødder og hytteosten i geléblandingen og rør godt.
- Bland alt melet med tørgær og rør godt sammen.
- Hæld melblandingen og saltet i dejen lidt efter lidt og rør til dejen er godt samlet.
- Lad dejen hæve i 1 time.
- Hæld lidt olie i hænderne og form dejet til 16 – 18 boller.
- Lad bollerne hæve i 1 time under et rent viskestykke.
- Bag på 200 grader i ca. 20-25 min. (Når du banker på bollens bund, skal det lyde hult, så har bollerne fået nok)
- Lad bollerne afkøle i en ½ time før der skæres i dem. (Ellers kan de fremstå klæg)
Velbekommen 🙂