Glutenfri gulerodsboller
Opskriften til disse koldhævede glutenfri gulerodsboller, fik jeg af en diætist kort efter at jeg fik konstateret cøliaki. Jeg har bagt den utallige gange, og har efterhånden bare ændret en liiille bitte smule i den. Jeg har bagt dem rigtig meget og været meget glad for dem lige siden. De er lækre til både morgenmaden i weekenden eller som eftermiddagssnack. De kræver ikke at man skal gå i special forretninger for at finde ingredienserne, som man nogle gange skal i glutenfri bagning. De er ernæringsfornuftige og er nogle af de bedste boller jeg har smagt indtil videre.
Glutenfri gulerodsboller
Ingredienser:
(ca. 12 stk.)
- 20 g gær
- 20 g fiberhusk
- 2,5 dl mælk
- 2,5 dl vand
- 3 spsk. ahornsirup (plejer også at bruge rørsukker hvis jeg ikke har ahornsirup)
- 3 dl revet gulerod (ca. 135 g)
- 2 spsk. olie
- 2,5 tsk. salt
- 100 g havremel
- 350 g fuldkornsrismel
- 100 g hørfrø
Fremgangsmåde:
Opløs gæren og fiberhusk i vandet og rør nogle minutter, til det bliver til en gele – ca. 5 min. Tilsæt mælk, sirup, olie og salt. Tilsæt de revne gulerødder og hørfrøene. Tilsæt derefter melen, lidt af gangen, da det er vigtigt at melet bliver indarbejdet godt ind i gelemassen. Derfor er det fornuftigt at bruge røremaskine. Sæt derefter dejen tildækket ind i køleskabet til næste dag.
Jeg har selv prøvet at lave dejen tidligt om morgenen og så ladet den stå tildækket på køkkenbordet til om aftenen, for derefter at bage dem, som har fungeret lige så godt. Men det er også lækkert at lade dem stå i køleskabet over natten og så få nybagte boller morgenen efter – mums.
Tænd ovnen på 200 grader. Når dejen er klar formes den til boller. Hvis dejen er lidt klæbrig, så smør lidt olie på hænderne, så hænger dejen ikke fast. Men jeg plejer også at bruge en dejskraber, hvor jeg skærer dejen i stykker, så jeg får rustik formede boller. Bollerne sættes derefter på en bageplade beklædt med bagepapir og efterhæver ca. 30 min. Bag bollerne midt i ovnen i ca. 15 min.
Håber de falder i god smag 😉
De set lækre ud. Kan de fryses ned?
Mvh Stephanie
Tak Stephanie. Ja det kan de sagtens, det har jeg gjort ofte 🙂
Dbh
Unn
Kan man bruge blendet havregryn istedet for havremel?
Hej Janni,
ja, det kan man sagtens 🙂
Mvh Unn
Dine boller ser lækre ud.Jeg tåler ikke fiber husk kan jeg bytte det ud med pofiber og hvor meget skal der til?
VH
Hanne
Hej Hanne,
Tak 🙂 Jeg har ikke prøvet at lave dem med Pofiber, så jeg ved ikke om det giver det samme resultat. Men jeg har læst på Madgudinden, at 1 tsk. Fiber Husk er det samme som 4 tsk. Pofiber, så skal du bare tilpasse opskriften til det. Lad mig endelig høre hvordan det fungerer hvis du prøver at bruge Pofiber istedet 🙂